Japonya ve Türkiye, bir asırdan fazladır sıkı ilişkiler yürütmektedir. Japonya Türkiye arasında seçkin kişilerin ziyaretleri, ekonomik ve kültürel alışverişler de dahil olmak üzere geniş ve kapsamlı bir etkileşim devam etmektedir.
Japon ekonomisi oldukça gelişmiş bir serbest piyasa ekonomisidir. Japonya nominal Gayri safi yurt içi hasılaya göre dünyanın üçüncü, satın alma gücü paritesine göre ise dördüncü en büyük ülkesidir. Japonya, dünyanın en büyük 2. gelişmiş ekonomisidir. Japonya hem G7 hem de G20 üyesidir ve Japonya, dünyanın en büyük 2. otomobil üreticisidir. Japonya’nın hizmet sektörü, toplam ekonomik üretiminin %68.7’sini kapsamaktadır.
Japonya, Avrupa Birliği’nin tarımsal ihracatı için 5. en büyük pazardır. Japonya, dünyanın en büyük balıkçı
filolarından birine sahiptir ve küresel avın yaklaşık %15’ini sağlamakla beraber; Japonya sanayi sektörü ise ülkenin GSYİH’nin %30.1’ini oluşturmaktadır.
Türkiye’den Japonya’ya İhracat
Türkiye’den Japonya’ya ihraç edilen ürünler arasında tekstil, konfeksiyon malzemeleri, makarna, su ürünleri ve otomotiv parçaları yer almaktadır, ayrıca Türkiye makine, elektronik aletler, çelik, kimyasal maddeler, taşıt, yedek parça alırken; Japonya’ya balık, krom, çelik, halı, kimyasal maddeler, tütün satmıştır. 1984’te Türk-Japon Teknik İş Birliği Projesi kapsamında İstanbul’da Tuzla Teknik Okulları açılmıştır. Japonya’nın en büyük ihracat ürünleri, otomobiller, entegre devreler, motorlu taşıtların parça ve aksesuarları, bireysel fonksiyonlara sahip makineler ve fotoğraf laboratuvarı ekipmanlarıdır. Japonya zeytinyağı ihracatı için önde gelen ihracat pazarları Fransa, Vietnam, Çin, Güney Kore ve Myanmar’dır. Japonya’nın başlıca ihracat ortakları ise Çin, ABD, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Avustralya ve Tayland’dır.