Shibuya Caddesi, iki ülke vatandaşlarının kaynaşması nedeniyle farklı kültürlerin buluşma noktası olarak da adlandırılabilir.
2000’li yıllar itibariyle Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin sıkılaşması ve karşılıklı görüşmelerin
artması ile birlikte iki ülke arasında simge haline gelen bazı yapıtlar ve sokaklar bulunur. Bunlardan bir tanesi de Üsküdar’ın Kısıklı semtinde bulunan Shibuya Caddesi’ dir. İsmini Japonya’nın Tokyo kentinde bulunan Shibuya semtinden alan cadde, günümüzde İstanbul’a turist olarak gelen Japonlar tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Cadde Üzerinde Sakura Ağaçları Bulunuyor Shibuya Caddesi yalnızca ismiyle değil yol üzerinde bulunan ağaçları ve yapısıyla da Japonya’yı simgeler. Japonya kültüründe baharın müjdecisi olarak bilinen ve halk tarafından da sevilen sakura ağaçları cadde boyunca sıralı halde bulunur. Bu yönüyle simge olmasının dışında Türkiye’nin Japonya halkına duyduğu saygının da en güzel timsali olarak yansır.
2005 Yılında Yapılan Dostluk Antlaşması
Üsküdar ve Shibuya belediyesi ilk yakın temaslarını 2005 yılında gerçekleştirdi. Özellikle 2003 yılında Türkiye’nin Japonya ile dostluk yılı kapsamında inşa ettiği Shibuya Anıtı bağların sıkılaşmasına zemin hazırladı. Karşılıklı yapılan bu jestler Japonya’ya ve Türkiye’ye kardeş ülke statüsü kazandırır.
Kardeşlik “Marmaray Daveti” ile Daha da Pekişti
2013 yılında yapılan ve dünyanın deniz altı taşımacılığında önemli yapıtlardan biri, Marmaray’ın açılışına Japonya Başbakanı da davet edildi. İki ülke arasında 2.000’li yılların başı ile birlikte atılan dostluk adımları bu davet sonrasında yatırım ve ticaret anlaşmaları açısından olumlu bir ivme yakalanmasında büyük rol oynadı. Bugüne gelindiğinde ise Türkiye ve Japonya ortaklığının her daim simgesi olacak Shibuya Caddesi, iki ülke vatandaşlarının kaynaşması nedeniyle farklı kültürlerin buluşma noktası olarak da adlandırılabilir.