Türkler ve Japonlar çok farklı gibi görülse de bu iki millet, özüne inildiğinde ve irdelendiğinde birbirlerine benzeyen ve kesişen değerleriyle ön plana çıkar.
İki farklı coğrafya iki farklı kültür. Okyanus ötesinde dini inanışı, yönetim biçimi ve üstüne doğan güneşle anılan bir ülkedir Japonya. Tarihi, kültürel yapısı ve daha birçok yönüyle Türkiye’den farklı yapısıyla da bilinir. Türkiye ise Orta Asya’da başlattığı kadim yolculuğunu bugünlerde daha çok Anadolu coğrafyasında sürdürür.
Ayrı dünyaların insanları gibi görülen bu iki millet, öze inildiğinde ve irdelendiğinde ise benzeyen ve kesişen değerleriyle öne çıkar. Bu nedenle Türkiye ve Japonya için uzak coğrafyaların kesişen hikayesinden bahsetmek yanlış olmaz. Tabii bunu anlayabilmek için iki kültürün geçmişini daha yakından incelemek de gerekir.
Türk Destanları ve Japonlar
Asırlar öncesine ait destanlar, Türk toplumunun en önemli değerleri arasında yer alır. Çünkü tarihe ışık tutan ve Türk ırkının sahip olduğu karakter özelliklerini en iyi yansıtan imgelerdir. Bunun yanında tarihçilerin de önemli bir kaynak olarak kullanması yalnızca kurgudan ibaret olmadıklarının da en net delilidir.
Japonya, geleneksel yaşam tarzını benimseyen bir toplumdur. Köklü geçmişi ülke dışından gelen bireylerden de oluşmuştur. Geçmişe dönük yaşantılarını ise tıpkı Türklerde olduğu gibi yazılı kitabelerle kayıt altına alınmıştır. Böylelikle Japon halkının sosyo – kültürel yapısı, dini inançları ve bugüne göre değişen siyasi hiyerarşisi de daha rahat bir şekilde görülme ve değerlendirilme şansına sahip olmuştur.
Aile Yaşantıları
Türk toplumu aile kavramına, sevgiye ve birliğe değer veren bir toplumdur. Aile büyüklerine saygı her şeyin önünde gelir. Akrabalık bağları güçlüdür ve saygı çerçevesinde ilerler. Bu durum geçmişten bugüne değişmeden gelmiştir. Japon kültüründe de asırlardır süre gelen geleneksel yaşamda aile bireylerinin birlikteliği ve akrabalık ilişkileri büyükten küçüğe yaş sıralamasına göre oldukça değer taşımaktadır.
Dini İnançlar
Türkler ana vatanı olan Orta Asya’da yaşadığı dönemler içinde asırlar boyunca Şaman ve Gök Tanrı inancının esaslarını benimseyerek yaşamışlardır. İslamiyet’in yayılması sonucunda ise inanç ve esaslarıyla Müslümanlığı kabul etmişlerdir. Japonların genel dini inancı ise geçmişten bugüne değişkenlik göstermiştir.
Ancak geçmişte tıpkı Türklerde olduğu gibi Şintoizm adı verilen ve doğa olaylarının göklerden gelen kararlar sonucu oluştuğunu varsayan çok tanrılı dine de inanmışlardır. Günümüzde de geçerli olan bu dinin yanında Budizm inancı da ülke içinde kabul görmektedir.
Siyasi İlişkiler
Japonya ve Türkiye arasında ilk tanışıklığın milattan önce Orta Asya’da yaşandığı kayda geçen yazılı kitabelerle kanıtlanmıştır. Ancak kültür farklılıkları ve Japonya’nın baskın rejimi nedeniyle aralıklı savaşlar dışında 19.yüzyıla dek herhangi bir siyasi birliktelik kararı alınmamıştır. Rusya’nın hakimiyet alanını genişlettiği 1870’li yıllarda ise dönemin İslam Halifesi 2. Abdülhamit, Japonya ile diplomatik ilişkileri resmen başlatmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesi tarafları ayırmış, Osmanlı’nın yıkılışı sonrasında kurulan Türkiye ile tekrardan ekonomik ve siyasi görüşmeler hız kazanmıştır. Aynı durum Birinci Dünya Savaşı’nda da iki devleti karşı karşıya getirse de devamında siyasi ve diplomatik anlaşmalar giderek artmıştır.
21 Asırdır Her Anlamda Türkiye-Japonya Dostluğu
İki ülke 2000’li yıllarda kurulan dostluk köprüsü ve yapılan anlaşmalarla birlikte bugünlerde birçok başarılı projeyi de birlikte yürütmektedir. Milattan öncesi ve sonrasında gelinen noktaya göre bakıldığında ise iki kadim milletin Orta Asya’nın uçsuz bozkırlarında başlayan karşılaşması bugüne dek artarak sürmüştür. Böylece günümüzde her ne kadar birbirinden uzak coğrafyalarda yaşasalar da Türk ve Japon halkı aile yaşantısının geleneksel yapısı, yönetime olan saygı ve bağlılığı ile uzak coğrafyaların kesişen hikayesine en güzel örnektir.