Bu olağanüstü etkinlikte ünlü piyanist, besteci ve öğretim üyesi Çiğdem Borucu ile koto virtüözü Atsuko Suetomi, dinleyicilere geleneksel Japon melodileri ile Anadolu’nun zengin müzik mirasının harmanlanarak Yamato’dan Anadolu’ya uzanan muhteşem bir müzikal yolculuk sundu. Waterloo’daki St. John Kilisesi’nde düzenlenen konser, Çiğdem Borucu’nun gecede çalınan eserler hakkında kısa bir giriş konuşmasıyla başladı. Konuşmanın ardından Çiğdem Borucu’nun Atsuko Suetomi’ye eşlik etmesiyle iki geleneksel Japon koto parçası koto ile piyanonun benzersiz uyumu icra edildi.
İki Köklü Medeniyetin Dostluğu
Konserde, Suetomi ve Borucu, Japon ve Türk müziğinin güzel örneklerine yer verdiler. İlk olarak, koto için yazılmış en eski eserlerden Rokudan’ı ardından da Japonya’nın en ünlü halk şarkılarından ‘Sakura Sakura’yı çaldılar. Kiraz çiçeklerinin güzelliğini ve geçiciliğini anlatan bu parçada hem melodik hem de ritmik uyum, dinleyicilerden alkış topladı.
Konserin devamında Aşık Reyhani’den ‘Bahar Gelsin’ ve Aşık Veysel’den ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ gibi Anadolu müziğinin klasiklerinin yanında Çiğdem Borucu’nun kendi bestelerine de yer verildi. 1899 yılında İstanbul’dan Japonya’ya giden Ertuğrul Fırkateyni’nin talihsiz yolculuğunun anısına ithaf edilen eser Türkiye ve Japonya arasındaki dayanışma ve dostluğun sembolü olarak, piyano ve kotonun uyumlu ve dramatik sesleri ile dinleyenlere keyifli deneyim sundu.